3 Νοε 2008

Πίσω στα δικά μας : Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος" 2008 για διεύθυνση ορχήστρας


Φέτος ο διεθνής διαγωνισμός "
Δημήτρης Μητρόπουλος", στην κριτική επιτροπή του οποίου συμμετέχω, γίνεται για τη διεύθυνση ορχήστρας. Τις μέρες που μας χωρίζουν μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση για την ανάδειξη του τελικού νικητή, 16 διαγωνιζόμενοι θα κριθούν, ώστε τελικά να επιλεγούν ανάμεσά τους οι τρεις φιναλίστ. Η λίστα των έργων έχει ως εξής :

Theodore Antoniou
First Symphony
(2. and 3. movement only)

Samuel Barber
Adagio for strings

Ludwig van Beethoven
Egmont: Overture

Johannes Brahms
Symphony no. 3, op. 90, F-major

Claude Debussy
La Mer

Felix Mendelssohn
Midsummernight’s dream: Overture, op. 21

Wolfgang Amadeus Mozart
Symphony no. 39, K. 543, E-flat major (1. movement only)

Franz Schubert
Symphony no.8, D 759, B minor, (Unfinished)

Igor Stravinsky
L’Histoire du soldat (The solder’s tale):Suite (March du soldat, Dance du diable, only)

Piotr Ilyich Tchaikovsky
Romeo and Juliet ouverture-fantasy
(final version 1880)

Όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, η τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιείται στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, στις 20.30. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο κ. Arturo Tamayo.


Aleaς συνέχεια : Harps, Strings, Colors, etc...


Μιας και μιλάμε για τις εκδηλώσεις της Alea III, την
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, στις 8 το βράδυ, η Alea δίνει μια συναυλία με έργα που έχουν μάλλον ασυνήθιστη ενορχήστρωση. Harps, Strings, Colors, etc o τίτλος της συναυλίας και διευθυντής της ορχήστρας ο Μιχάλης Οικονόμου. Θα παρουσιαστούν τα έργα "Recueil de pierre et de sable" του Joshua Fineberg, "Romanza" του Donald Martino, "Οκτέτο" του Νίκου Σκαλκώτα, "Allilon" του Μιχάλη Οικονόμου, "Sonata No2" για φλάουτο και πιάνο του Martin Amlin και το δικό μου "Colors".
Για το Colors είχαμε ξαναγράψει και παλιότερα, όταν παίχτηκε από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, για την οποία άλλωστε και γράφτηκε το 2007. Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι με ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, αφού κανένα από τα περίπου 300 έργα μου δεν έχει παρόμοια ενορχήστρωση.

Το έργο είναι αφιερωμένο στους συναδέλφους μου της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στον καλλιτεχνικό της διευθυντή Γιώργο Κουρουπό και τον μαέστρο της Μίλτο Λογιάδη.

Είναι ένα σύντομο (13´) έργο που αφενός προσπαθεί να εξερευνήσει ορισμένες από τις παραμέτρους της μουσικής, όπως για παράδειγμα το ηχόχρωμα. Άλλωστε αυτό υποδηλώνεται και από το τίτλο (colors) με τη διπλή σημασία ηχόχρωμα, αλλά και η ονομασία της ορχήστρας (Ορχήστρα των Χρωμάτων).

Η συναυλία πραγματοποιείται, όπως όλες οι συναυλίες της Alea, στο Tsai Performance Center του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.