5 Ιουλ 2009

Ορχήστρα των Χρωμάτων-Μίλτος Λογιάδης 20 χρόνια, Ωδείο Ηρώδου Αττικού 9 Ιουλίου 2009, 21:00

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, στις 21.00, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη παρουσιάζει τις Μεταστάσεις του Ιάννη Ξενάκη, τη Μουσική του Φοίνικα του Γιάννη Χρήστου, το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα δωματίου του Γιώργου Κουρουπού (με τη Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο), το Amor Fati, βασισμένο σε κρητικά θέματα - αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη του Γιώργου Κουμεντάκη και το δικό μου Κομμό Β΄(Θρήνο για το Morton) για ορχήστρα.

Δε γνώρισα ποτέ τoν Morton Gould, παρ’ ό,τι άκουγα συχνά γι’ αυτόν και ερχόμουν συνεχώς σε επαφή με τη μουσική του, μέσω συναυλιών και ηχογραφήσεων. Συχνά διηύθυνα κάποια από τα έργα του με την ALEA III. Υπήρξε πρόεδρος της ASCAP (Αμερικανική Εταιρία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών) για οκτώ χρόνια. Επιπλέον ήξερα ότι ο Δημήτρης Μητρόπουλος παρουσίαζε συχνά τη μουσική του. Κατά κάποιον τρόπο υπήρξε ιδιαίτερα παρών στην επαγγελματική μου ζωή. Ο ξαφνικός χαμός του το 1996 και η προτροπή του Lukas Foss, ήταν το έναυσμα για να γράψω τον Κομμό Β΄ με τον υπότιτλο «Θρήνος για το Morton», την ίδια χρονιά του θανάτου του. Είμαι πεπεισμένος ότι μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα θα πρέπει να ενέπνευσε πολλούς αμερικανούς κυρίως συνθέτες να γράψουν στη μνήμη του.

Στην αρχαία τραγωδία ο Κομμός είναι το θρηνητικό χορικό μεταξύ του πρωταγωνιστή και του χορού. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η στροφή και η αντιστροφή και ο διάλογος ανάμεσα στον αφηγηματικό λόγο και τη λυρική ποίηση.

Ονόμασα το έργο «Κομμός Β΄», γιατί πρόκειται για το δεύτερο έργο με αυτόν τον τίτλο (το πρώτο ήταν ο «Commos» για βιολοντσέλο και πιάνο). Ο Κομμός Β΄, χρησιμοποιεί την πρώτη φράση ενός ηπειρώτικου μοιρολογιού.

Ο Lukas Foss μου ζήτησε να γράψω αυτό το έργο για μια συναυλία, η οποία θα περιλάμβανε και την 7η Συμφωνία του Beethoven και επομένως έπρεπε να χρησιμοποιήσω την ίδια ενορχήστρωση.


Πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.orchestraofcolors.gr και www.greekfestival.gr