9 Ιουν 2010

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα – παγκόσμια πρώτη 11/6/2010

Το Κοντσέρτο για Βιολοντσέλο και Ορχήστρα γράφτηκε το 2008 και ορισμένες προσθήκες έγιναν το 2010, για τη πρώτη εκτέλεση του έργου με τον βιολοντσελίστα Γιάννη Τσιτσελίκη.

Η ιδέα όμως αυτού του κοντσέρτου είχε ξεκινήσει από το 2006. Συγκεκριμένα, τα πρώτα δεκαπέντε μέτρα γράφτηκαν σαν γαμήλιο δώρο στον τσελίστα και παλιό μου συνεργάτη, Κωστή Θέο.

Το έργο αποτελείται από τρία μέρη. Χωρίς να ακολουθεί αυστηρά τη γνωστή φόρμα του κοντσέρτου, διατηρεί ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του, όπως ο διάλογος μεταξύ της ορχήστρας και του σολίστα. Χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση των δυνατοτήτων της τεχνικής και της ηχοχρωματικής παλέτας του σόλο οργάνου και της ορχήστρας, τη συχνή διακοπή της ροής του έργου με σολιστικά τμήματα με χαρακτήρα καντέντσας για το σόλο όργανο, καθώς επίσης και από τμήματα με χαρακτήρα αυτοχεδιασμού, όπου χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές σημειογραφίας. Το δεύτερο μέρος βασίζεται στο τραγούδι «Πέρασες κι είχες», από το νεανικό μου έργο για φωνή και πιάνο «8 Μουσικές Εικόνες» που γράφτηκε το1958.

Το κοντσέρτο παρουσιάζεται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του John Thomas Dodson, την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, στις 21.00, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.